0
 
مراسم خواستگاری در لارستان کهن ...
تاریخ انتشار : 15 مرداد 1397 ساعت 06:00:27 | تعداد بازدید: 395
(بطور خلاصه وبا دخل وتصرف)
در گذشته های دور ازدواج بین پسر ودختر از،طریق ارتباطات خانوادگی یا به واسطه همسایگان صورت می گرفت وبیشتر به عهده زنان خانواده بودمراسم خواستگاری مردانه وبسیار رسمی بود  در این مراسم معمولا ۶تا ۸نفر از طرف خانواده پسر و به همین تعداد از طرف خانواده دختر حضور داشتند بخصوص پدر بزرگ ها عمو ها دایی ها صور ت می گرفت امروزه خیلی زیادتر شده است وبه تعداد چهل ویا پنجاه نفر می رسد.
 
 
پذیرایی در این مجلس با میوه وشیرینی وچای وگاها قلیون همراه بود و از مصرف تخم هندوانه(تخمک)خودداری می کردند و بر این باور بودند که شکستن تخمک بد شگون (نخوبه)است. در پایان این مراسم مقدار مهریه شیر بها خرج پخت وتاریخ عقد وعروسی مشخص می گردید.
مراسم عقد: معمولا مراسم عقد در خانه عروس یا در محضر یا در خانه یک ملای محلی مورد اعتماد وسرشناس صورت می گرفت.خطبه عقد به زبان عربی باید بخوانند. به این ترتیب بعد از خطبه عقد وتعیین مهریه برای سه مرتبه در مجلس زنانه ویک مرتبه در مجلس مردانه تکرار و پاسخ مثبت(بله) از عروس وداماد میگیرد.پس از آن مردم با صلوات وهلهله (کِل) شادی خودرا ابراز می کردند و برنه (برنش) یاهمان ریختن نقل وپول بادام وسکه می پرداختند.در فاصله بین عقد وعروسی گاها بین ۶ ماه تا دو سال طول می کشد. ودر یکی از اعیاد و روزهای خوب مراسم عقد وعروسی صورت می گرفت.
محرمی بردن برای عروس: اگر بعد از عقد ماه محرم شروع شود از طرف خانه ی داماد محرمی برای عروس می اورند که شامل شیرینی خانگی مثل حلوا مقراضی قتلمه دلبرو و گنم برشته. قران . آینه انواع لباس ها و کفش و... ودر سال بعد که عروسی کردند ازطرف خانواده عروس این رسم محرمی تکرار می گردد.
 
طلبونی: دعوت کردن از مهمانان: بعد از تعیین تاریخ ازدواج نوبت به خبر کردن ودعوت اقوام آشنایان  وخویشان ودوستان می رسید. در گذشته که تکنولوژی مثل تلفن  و موبایل و وات ساپ و تلگرام نبود از طرف زنان جا افتاده ازدو طرف (عروس وداماد) به طلبونی بروند و اقوام و آشنایان و... دعوت کنند. تهیه وسایل :تهیه غذا،  تهیه لباس وتشک وپارچه های رنگی، تهیه نان عروسی،  شکستن قند وپاک کردن حبوبات،  بشقاب بردن،  شیرین کردن بادام کوهی، خرجی بردن و مقدمات دیگر انجام می دادند.
حنا بندان: اولین شب رسمی ازدواج را به عنوان حنابندان می شناسند هم عروس و هم داماد هردو  دست وپاهایشان حنا می بستند البته همراه با عیش ودایره زدن و رقصیدن وتار وتنبک ....
حنا بندان دزد وفاش:  در گذشته حنابندان طی دوشب صورت می گرفت.حنابندان دزد وحنابندان فاش مشهور بود. حنای نقش یکی از حنا های مشهور درلار بودکه بوسیله نخ های مخصوص توسط لالا بر پشت دست روی دستان وپاهای وناخن ها قرار می گرفت ودر پارچه های رنگین پیچیده می شد. در این شب پذیرایی نیز صورت می گرفت. مهمانان و اقوام هم در این شب حنا می بستند.
حنابندان وحمام دزد وحمام فاش: دزدانه  عروس وداماد را به حمام بیرون از خانه می بردند. حمام فاش نیز در شب دوم صورت می گرفت در این شب غنچه های تزیین شده بین خانه عروس وداماد مبادله می گردید.
قاب برد: در لار پس از اتمام حنا بندان فاش برای فردا ظهر طی مراسمی قاب بردن اززسمت خانواده داماد چلو خورش قیمه در دوسینی بزرگ به نام مجمع فراشی برای خانواده عروس فرستاده می شد.
جهیزیه: در لار تهیه جهیزیه برای دختر توسط خانواده عروس است ولی در بعضی روستاهای لار از طرف خانواده داماد استجهیزیه عروس شامل وسایلی همچون یخدو(یخدان) چمدو(چمدان) ‌دو صندوق لباس ظرف که بیشتر ظرف مسی بود
چراغ براساتی .وسایل پلاستیکی وسایل پخت وپز کارد لیوان بشقاب قاشق جنگال آفتابه لگن حوله برای شستشو قالیچه برای تزیین اینه وشمدان قران گاهی قالی ترکی وسایل شستسو صابون  وسایل ارایشی که درون جعبه کوچکی بنام مجری می گذاشتند.
وهمچنین انواع داروها و دواه های محلی  و....
آرایش کردن عروس: مثل سر آب بردن بیشتر در روستا ها صورت می گیرد
بافتن موی عروس: سرمه کشیدن و لباس عروسی پوشیدن بر تن عروس ودرمجموع آراستن عروس
شب زفاف: شب دامادی و عروسی است که همراه با رسم رسوم خاصی بود  کباب دادن به پس دری ها  آوردن لالا برای اندک اموزش به داماد و عروس و....
صبح پس از زفاف... بعداز حمام رفتن عروس ودامادبرای غسل کردن مادر عروس کباب ماستی درست کرده وبه حمام می برد همچنین مقداری شامی. به همراه حلوای نبات نان محلی تپ تپی به همراه سبزی وخیار مهیا کرده وبه خانه ی داماد می برد.
دست مادر زن گرفتن: درلار معمولا شب عروس وداماد برای گرفتن دست مادر زن به خانه دختر می رفتند و این مراسم انجام می دادند.
پا تختی: در لارعصر زفاف همه طایفه داماد به خانه ی مادر داماد می رفتند واز حلوا و باتوی فرستاده شده توسط مادر عروس می خوردند ویا خود می بردند.
همیشه به عیشی : در لار رسمی وجود دارد کهدر عروسی ها زایمان ختنه سوری جشن تکلیف. سوراخ کردن گوش و... از طرف خویشان نزدیک کادو وهدیه می آورند.
جا خالنی:  از طرف خانواده عروس بعد از چند روز ازدواج دختر وپسر این مراسم صورت می گیرد. در یک روز و زمان معین از طایفه داماد وعروس دعوت می شوند که به خانه جدید داماد رفته و وسایل جهازیه که به عروس داده اند از نزدیک نگاه کنند.
وا خونه خنده: پس از برگزاری مراسم پا تختی چندی بعد نوبت اجرای مراسم واخونه خنده یا پاواکنون یا خونه خونی است که پس از گذشت چهل روز انجام می گیرد.
 
آب به آب شدن :در پایان قابل ذکر است اگر داماد  در خارج از کشور مشغول کار باشد پس از ازدواج در اولین سفر سفرش مادر عروس برای اوسینی مملو از مرغ بریان پسته آجیل. حلوا تخمه ونان محلی می فرستد وپس از بازگشتش اسپند دود کرده وگل می برد وبه عنوان غذا تخم مرغ وپیاز درست می کنداین رسم از گذشته وجود داشته و هم اکنون نیز کماکان پا برجاست.
«اقتباس از کتاب فرهنگ عامه مردم منطقه لارستان. اثر  دکترساره شهپر»
 

کد مطلب: 10070
 
کد امنیتی:   
 [0 نظر]